torsdag 30 september 2010

Rött och Vitt

Hallå, alla glada! Kul att så många vill vara med i min utlottning.

Idag knåpade jag ihop en ny dörrkrans när jag kommit hem från jobbet. Jag hade plockat en massa kvistar med nypon igår. Dessa användes vid ett bildprojekt i klassen idag, men resterna fick komma med hem. Då var det ju bäst att använda dem till något härhemma också.

Jag drygade ut med lite snöbär, som jag har ganska mycket av här på tomten, och olvonbär. Den blev kanske lite julaktig med det röda och vita men jag tycker ändå den är snygg mot den vita dörren.

Det är väl lite tveksamt hur länge den kommer att hålla, men ett litet tag kanske den håller sig snygg i alla fall. Den hänger ju under tak så den får nog vara ifred för fåglarna. För övrigt vet man inte hur länge blad och bär sitter kvar på grenarna heller, eftersom det varit frost nu. Imorse när jag steg upp var det alldeles vitt av frost i gräsmattan.

Ha en fin kväll!

tisdag 28 september 2010

Planteringseftermiddag

Smet från jobbet ganska tidigt idag. Eller, jag gick när jag ska sluta enligt schemat. Det har inte hänt så många gånger de senaste veckorna. Nu hann jag i alla fall plantera lite innan mörkret kom krypande.

I fredags köpte jag två prynadsgräs och en dillpion på Solhaga. De hade 50% rabatt på alla perenner och då slog jag till. Utbudet var väldigt magert men jag är nöjd med det lilla jag hittade. Kassörskan hade tyvärr inte koll på att även pionerna var 50% billigare, utan slog in 15% istället. Som tur var upptäckte jag det innan jag lämnat kassan och hon lyckades efter mycket om och men reda upp misstaget.

Gräsen hamnade i bakkanten av pionrabatten. Jag tror att gräsets röda vippor kommer att göra sig bra mot den stora stenen. Tyvärr var det väldigt svårt att ta bilder som gjorde gräset rättvisa. Det blir kanske lättare nästa år när det vuxit till sig lite.

En hel massa lökar kom ner i jorden också. Tulpaner, narcisser och krokusar, bland annat. Tålamodet sätts på hårda prov när det gäller lökar. Man får ju inte se resultatet förrän flera månader senare.

Nu ska jag ta en varm kopp te, sätta mig framför tv:n och slappa. Risken att jag kommer att somna är överhängande.

söndag 26 september 2010

Piraten och White Lady

Roligt att så många vill vara med i min utlottning. Än finns chansen att delta ett bra tag till.

Ni kan säkert gissa var jag var igår. Jo, på Äpplemarknaden i Kivik förstås. Förra året blev det inget besök, men i år var det dags igen. Vet inte om det var så smart att åka dit på lördagen, eftersom det var smockat med folk. Lite jobbigt faktiskt. Jag brukar inte irritera mig på folkmassor men igår var det liksom lite för mycket.

Men jag gjorde väl ändå lite av det man ska; såg en del av uppträdandet (Nanne Grönwall), gick runt bland stånden, smakade äppelbitar och tittade på äppeltavlan. I år föreställde den Österlen-profilen Fritjof Nilsson Piraten. Jag köpte några små saker också. Fyra handstöpta ljus till adventsljusstaken (så var det gjort) och två sorters narciss-lökar. Den ena hette Album och ska förstås sitta i vita rabatten, men även den andra hamnar nog där trots att den har ljusgul mitt. White Lady hette den, är från 1897 och ska tydligen sprida sig lätt. Det gillar jag.

När vi kände oss klara på marknaden tog vi en sväng runt i Kivik. En pittoresk liten ort, trots det disiga vädret. Jag passade på att nappa åt mig frön från diverse stockrosor längs vägen. Eftersom de allra flesta var överblommade har jag ingen aning om vilken färg de har, men det blir ju spännande att se. Om de nu tar sig, vill säga.
Kram på Er!

torsdag 23 september 2010

Oemotståndligt

Idag var det riktigt varmt när jag kom hem från jobbet. Lika bra att klippa gräset, tänkte jag. Sagt och gjort. Bra många svampar blev mosade i processen. De kommer överallt på gräsmattan. Som svampar ur jorden, bokstavligt talat.

Jag vet att jag visat fjärilar förr. Men idag kunde jag inte motstå denna fina vinbärsfuks som satt på kärleksörten. Det var förresten fullt av fjärilar där. Amiraler, nässel- och tistelfjärilar.

En annan sak som inte gick att motstå, var denna pelargonstickling på marknaden vid Bäckaskog. Nu har den börjat blomma och jag tycker att den är så söt.

Silver Celebration heter den.

Missa inte min utlottning för att fira ett år med bloggen. Lämna en hälsning i inlägget här nedanför så är du med.

måndag 20 september 2010

Ettårsdag och tävling!

Idag fyller min blogg ett år och jag kan inte fatta att ett år kan gå så fort. Samtidigt känns det som att jag har hållit på mycket längre än så . Det är konstigt, det där med tid.
För att fira tänkte jag ha en utlottning. Äntligen, eller hur?! Jag har ju själv haft tur och vunnit massor hos andra, men ännu inte kommit mig för att själv lotta ut något. Det är ju dåligt, och därför råder jag bot på det nu.

Första pris är en brödpåse med tillhörande vetekudde. Vetekudden värms i mikron och sedan håller den brödet eller bullarna i påsen varma.

Andra pris är en tändsticksask med äppelmotiv. Målat av undertecknad.

Om du vill vara med i utlottningen så skriver du en kommentar till det här inlägget. Vill du ha två lotter länkar du med någon av bilderna. Berätta gärna i kommentaren om du länkar så jag vet. Självklart kan även du som inte har en egen blogg vara med. Skriv bara en kommentar och lämna din mailadress.

Hoppas att Du vill vara med! Dragning sker den 10 oktober.
Lycka till!

lördag 18 september 2010

Trots

När man bara har helgerna på sig att på allvar ägna sig åt trädgårdsprojekt, gäller det att trotsa vädret. Idag har jag varit ute i regn och blåst för att flytta vinbärsbuskar. Jag har en plan för området runt grönsakslandet och i den ingår bland annat bärbuskar. Jag satte krusbär i somras och nu har det tillkommit en röd och en svart vinbärsbuske. Båda buskarna stod dumt till på tomten och har varit ganska eftersatta när det gäller skötsel. Den svarta busken har knappt burit några bär men har många nya, fina skott. Den röda har haft en hel del bär men behöver föryngras. Nu hoppas jag att de ska bli jätteglada och trivas på sin nya plats.

Några bilder på buskarna har jag inte. Däremot fotade jag den här fina, lilla gynnaren som satt på min fleece när jag kom in. Undra just vilken fin fjäril den tänker bli när den blir stor.

Ikväll blir det nog en första höstbrasa i kaminen. Det är hög tid att bära in mer ved och rusta sig för höstrusket. Hoppas att ni får en fin lördagskväll!

torsdag 16 september 2010

Galet väder

Vädret verkar inte längre kunna vara normalt. Det kan inte vara en vanlig vinter, det måste vara snödrivor långt in i april. Det kan inte vara värmeböljor under sommaren, det måste vara tropisk värme. Det kan inte komma stilla höstregn, det måste vräka ner i piskande skurar.

Igår kom det dessutom hagel. Jag är tveksam till om mina tomater på altanen tycker att det är sådär väldigt livat att bli piskade av ärtstort hagel. De börjar äntligen bli röda och fina. Outdoor girl är jättegoda. Lite väl hårda skal kanske, men smaken kan man verkligen inte klaga på.

Några har inte klarat av att sitta kvar ute på plantan utan har gjort sitt sista mognande på fönsterbrädan i köket.

Pelargonsticklingen som jag köpte på Bäckaskog fick sig också en dust av hagel men verkar ha klarat sig bra. Det är nog inte så långt kvar tills den får flytta in i källaren. Hösten har kommit tidigt i år. Galet väder, som sagt.

måndag 13 september 2010

Misans anemoner

Helgen susade förbi i racerfart och nu har en ny arbetsvecka redan dragit igång. Jag kom inte hem så tidigt från jobbet men det var i alla fall fortfarande ganska skönt ute. Det fick bli några varv runt tomten. Jag behövde plocka lite fröställningar till en uppgift barnen ska göra i skolan imorgon. Sedan passade jag på att klippa ner alla fläderbär. Det ska bli saft av dem så småningom men just nu har jag inga flaskor så de fick frysas in istället.

Jag blir så glad av mina höstanemoner. De är så fina nu. De sitter i vita rabatten och är av sorten Honorine Jobert. Tur att det finns vita varianter också, och inte bara de rosa. Kommer att tänka på Tove Janssons dikt Misans klagolåt:

Jag går i månens skimmer invid den svarta älv
och plockar anemoner- och tänker på mig själv.

Inte bara blomman är fin. Utan även knopparna har sin tjusning. De är liksom silveraktiga och nästan lite ludna.

Till nästa år ska jag nog skaffa mig den rosa varianten också och placera på någon strategisk plats.
Slutligen vill jag säga tack till Marina som lottade ut stockrosfröer, och hade den goda smaken att dra mig som en av vinnarna. Ska bli spännande att se om två somrar vilka färger de får.

lördag 11 september 2010

Skogstur

Igår på vägen hem från jobbet for jag förbi Humlalyckan igen. Jag köpte en present till en trettiofemåring som ska firas idag. Sedan tog jag en sväng in i min svampskog. Inte supersmart i jobbkläderna men jag var ju ändå i krokarna.

I vintras när jag skulle plocka granris upptäckte jag att markägaren hade avverkat i "min" svampskog. Mer än varannat träd var borta. Igår var det alltså sanningens minut för att se hur avverkningen påverkat svampbeståndet. Som tur är verkar det som att svampen fortfarande kommer. De var inte jättestora men det kan ju bero på att det fortfarande är ganska torrt. Däremot var det svårt att hitta sina gamla ställen. Allt såg ju annorlunda ut och det låg ris på hela marken.

Lite kantareller hittade jag, några soppar (har inte Karl Johan-svamp en supersnygg brun färg?!) och en och annan blek taggsvamp. Lite fin ljung fick också komma med hem.

Nu blir det Melodikrysset på radio. Senare idag blir det, som sagt, ett litet födelsedagsfirande och sedan middag hos mamma och pappa.
Ha en bra dag alla fina!

tisdag 7 september 2010

Ett litet hjärta

Äntligen fick jag ändan ur vagnen igår, och sydde ett litet hjärta av handduken jag köpt på loppis. Jag har skickat den som inflyttningpresent till familjen som jag fick symaskinen av. Deras efternamn börjar på B och det tog ett tag innan jag hittade en gammal linnehandduk med just ett B som monogram. Hade jag fått välja så skulle det ha varit broderat i rött eller blått, men man kan ju inte få allt.

Själva sömnaden gick väl sådär. Jag har inte övat mig så mycket på maskinen ännu och vi är inte riktigt vänner. Jag får väl inleda något större sömnadsprojekt.


Nu ska jag ringa till brorsan och höra ifall han får in tv10. Hur kan de komma på en så dum idé som att sända en landskamp på en kanal som knappt har startat?!

söndag 5 september 2010

Förvandlingar

Jaha, då var det snart måndag igen. Fattar inte var helgerna tar vägen. Men det har varit en bra helg, så jag klagar inte. Igår gjorde jag och mamma en liten tur. Vi var bort till Hörby för att hitta kantavskiljare till min pionrabatt. Det fick jag tag i. Inte världens snyggaste kanske men praktisk. Sedan for vi vidare till Södra Rörum, där vi skulle göra ett stopp på en loppis. Den var tyvärr stängd men vi fikade på Trädgårdskaféet. Hemgjorda våfflor med ägg från hönsen som sprätte omkring mellan borden.
På vägen tillbaka tittade vi in på Humlalyckan som inte ligger långt ifrån där jag bor. De hade en massa fina tyger som jag gärna skulle sy något fint av. De har förresten bara en massa fina saker. Jag skulle kunna köpa hela affären om jag hade råd.
Idag har jag lagt sista handen vid pionrabatten. Det är fortfarande väldigt glest mellan själva pionerna men det ska väl tiden råda bot på.

Här är den gamla lärkplatsen, innan jag började gräva.

Inte så många plantor. Bara två som jag flyttat från en annan plats på tomten, en nyinköpt luktpion och två andra små, små plantor.

Närmast stenen sitter en buskpion som ska bli gul.

Den lilla buskpionen köpte jag vid Bäckaskog.

Den här pyttelilla svavelpionen har jag tagit med mig från vårt lantställe. Trodde faktiskt inte att den skulle överleva vintern i sin kruka men det gjorde den.

Resten av eftermiddagen ägnades åt att rätta böcker. Skönt att kunna sitta ute i solen och göra det. När vårterminen tog slut visste jag ju att jag skulle få jobba 75% nu i höst men så blev det inte. Några dagar innan skolan började ringde rektorn och frågade om jag ville ta en klass på heltid istället. Nu jobbar jag alltså 100% och har tagit över en f-3:a. Eftersom den gamla läraren lämnade klassen lika hastigt som jag tog över den, hann hon inte rätta undan allt från i våras, så det är det jag har försökt råda bot på idag.
Ja, sen har vi ju det där "spännande" som jag skulle göra i fredags. Att gå till frisören skulle kanske inte betecknas som spännande i vanliga fall, men den här gången klippte jag av riktigt mycket. Ska nog ta lite till nästa gång jag klipper mig.


Hoppas att Ni får en härlig vecka!
Related Posts with Thumbnails