onsdag 31 augusti 2011

Jag önskar...

...att jag hade tid och ork att göra en fin krans till min ytterdörr. Fattar inte varför jag är så seg. Bara kraschar i soffan på kvällen och känner mig helt opeppad. Men till helgen kanske jag får lite ny energi. Då ska jag fixa något fint till dörren. Tills dess får jag nöja mig med att titta i datorn på gamla alster.




Vi hörs alltså kanske till helgen!

söndag 28 augusti 2011

Nytt gräs och ny kant

Igår var jag på Bäckaskogs trädgårdsdag. Hittade lite smått och gott som fick följa med hem, både sånt som jag hade tänkt och sånt som köptes på ren impuls. Konstigt det där att man alltid hittar något som man inte alls tänkt sig, men som man inte kan motstå. Jag berättar mer om det en annan dag.


Det som jag hade tänkt mig var ett gräs till bakkanten av pionrabatten, framför stenen. Jag hittade ett som jag tyckte var fint. Det ska egentligen stå lite fuktigare än vad det är där det hamnade. Återstår att se om det klarar sig.


Gräset har snygga röda och silvriga vippor, och ska kunna bli lika högt/långt som jag, dvs. 180cm. Det finns redan ett annat hirs vid sidan av stenen, men det är lägre.


När jag ändå höll på att fixa och trixa med den här rabatten, passade jag på att sätta dit en ny kant. Jag hittade zinkplåtar uppe på loftet som jag bankade ut och tryckte ned runt kanten. Tycker att det blev ganska bra. De var lite tunna och ville därför bukta sig hit och dit, men de var i alla fall gratis.


Hoppas att ni får en fin vecka! Det är så roligt att nya läsare tittar in och lämnar en hälsning. Jag blir så glad. (Ja, jag blir förstås lika glad för de "gamla, trogna" läsarnas hälsningar!) Kram på Er!

torsdag 25 augusti 2011

Den enda solen som skiner idag!

Det var bara några dagar sedan jag skrev att min altanrabatt går i rosa och blått. Just nu har det dock smugit sig in en liten klick gult. Det är en solros från vinterns fröautomat som har blivit till en ståtlig blomma nu.


Förra året försökte jag att flytta små självsådda solrosplantor. Det gick inte alls. Därför fick årets självsådda stå kvar, trots att de står "fel". De lyser ju faktiskt upp som små solar. Det kan vi behöva för det är mest grått ute.



Avslutar med hiss och diss idag:
  • Dissar att fästingbetten på mina armar kliar ikapp med alla myggbett.
  • Måste givetvis hissa att True Blood äääntligen kommer tillbaka. (Den skulle komma tillbaka i början av 2011. Måste säga att SVT har en lusig syn på vad som är början av året!)

onsdag 24 augusti 2011

Med ögon känsliga för gult


Nej, inte röda.


Inte lila heller.


Absolut inte vita.



Men gula! Ja tack.

En del bruna går också bra.

Gav mig ut i skogen en sväng efter jobbet. Skönt att rensa huvudet efter en eftermiddag med konferens. Det är verkligen massor av svamp i skogen, men jag inriktade mig bara på de gyllene små trumpeterna. Kom hem med en hel del.

tisdag 23 augusti 2011

På en vanlig tisdag

God afton kära läsare, gamla som nya. Tittar in en helt vanlig tisdagskväll för att önska er en fortsatt fin vecka. Här har det inte hänt så mycket idag precis. Klippte gräsmattan när jag kom hem efter jobbet. Lite trixigt innanför planket, men det går.


Tänk att jag inte gillade rosenskära tidigare. Jag har alltid haft svårt för "dilliga" blad, men nu har jag både rosenskära och dillpion. Vilken tur att man kan ändra sig. Vega white är ju hur söt som helst.


Kram på Er!

måndag 22 augusti 2011

Det blev bra. Om jag får säga det själv!

Idag bjuder jag på en drös bilder av samma motiv (ur nästan alla vinklar). Jag har nämligen blivit klar med att lägga grus och plattor runt mina odlingslådor, och det måste förstås förevigas.


Plattor och grus är lagt på ett högst ovetenskapligt vis. Markduk, av tunnare slag, trippelvikt i botten och fasthäftat på lådorna. Sedan ett lager sandigt grus, som blev över från plintarna. Sist plattor som fanns på tomten sedan tidigare. Det enda lite noggranna var att jag försökte se till att plattorna var någorlunda i våg.


Jag är nöjd med resultatet. Återstår att se om ogräset kan hållas en aning i schack nu.


Själva lådorna har inte så mycket innehåll längre. Morötterna är fortfarande fina, en del lök sitter kvar och bondbönorna har fått nya blommor. I mitten finns min rabarber som tidigare satt ungefär där grindhålet på staketet är nu. Runt omkring den sitter gräslök som nog måste flyttas nästa år. Den tar över! Men det är full aktivitet av fjärilar runt blommorna nu och det är ju fint.



Det var riktigt skönt att vara ute och jobba i eftermiddags. Shortsen kom på till och med. Dumt nog. För nu ser mina ben ut som om de drabbats av böldpest eller något. Myggen är många, ettriga och riktigt elaka. Hoppas jag slipper vakna i natt av att det tokkliar.

söndag 21 augusti 2011

En riktigt bra dag!

Vilken bra dag det blev! I förmiddags hann jag lägga mer grus och några fler plattor runt odlingslådorna. Det är snart klart. Förhoppningsvis redan imorgon.



På eftermiddagen blev det en tur in till stan för att "pick-nicka" tillsammans med några härliga bloggtjejer (Marina, Camilla, Anna-Karin och Tamara) nere vid Helge å. Det var första gången jag träffade dem i levande livet och det var verkligen trevligt. Så gulliga tjejer.


Dagen till ära fick jag också reda på en funktion i kameran som jag inte visste om (inte för att jag har utforskat kameran sådär väldigt ingående), nämligen att fota bilderna i serie. Tack Marina för tipset. Praktiskt när man ska ta bilder av saker som rör sig hela tiden, tex. fjärilar. Det knepiga är att få fokus på rätt ställe. Jag testade direkt när jag kom hem. Resultatet blev en väldans massa bilder av nässelfjärilar på min buddleja Pink Delight, som jag planterade förra sensommaren.


Ha en fin vecka!




lördag 20 augusti 2011

Tistlar som levererar

Just nu är det inte så mycket som är snyggt i trädgården. Mycket är överblommat, sönderregnat eller vindpinat. Bolltistlarna i altanrabatten är i alla fall fina.



Färgtemat i altanrabatten är ju rosa och blått, och nu är det de blå bollarna och den rosa floxen som står för färgen.


Humlorna sliter fortfarande hårt. Bolltistlarna är ju en av deras favoriter.


Imorgon blir det lite mera trädgårdstid. Sedan det är dags att åka till stan på bloggträff. Det ska bli kul, spännande och kanske lite pirrigt. Det är ju första gången vi ses irl.

söndag 14 augusti 2011

Mera plank och en söt ros

Då var den första helgen på terminen över. Jag har haft två arbetsdagar den här veckan. Mjukstart med andra ord. Veckan som kommer blir lite tuffare, med fem dagars arbete och på torsdag kommer barnen till skolan. Det ska bli spännande att ha en etta igen. Det var ett tag sedan.

Nu under helgen har arbetet med frukträdgårdsstaketet fortsatt. Jag har grävt runt odlingslådorna och börjat fylla på med grus och plattor också, men det visar jag en annan dag.

Den högsta delen av staketet har kommit på plats. Det ska förstås sågas av jämnt upptill och göras en del andra justeringar. Egentligen är det inte helt uppvisningsklart ännu, men vad sjutton, ni står väl ut?

Jag avslutar med något fint. Min rosa ros i förrådsrabatten. Den är av okänd sort men väldigt tålig och marsipanrosa. Fint, tycker jag.
Ha en fin vecka allihop!

tisdag 9 augusti 2011

Snälla, snälla, snälla

Jag vill gå ut och gräva! Och såga! Och skruva! Varför måste det regna mina sista sommarlovsdagar? Det har väl regnat nog den här sommaren?
Förlåt, men jag blir grinig av att vädret begränsar mig. Kanske, kanske skiner det upp efter middagen så att jag kan gå ut en sväng. Då ska jag titta ännu en gång på min Souvenier de la Malmaison. Jag är så glad för att den verkar ha klarat sin flytt till förrådsrabatten. Den blommar till och med. Bilderna är dock gamla för jag har inte hunnit fota den på nya stället.
Kram från som håller tummarna för uppehåll.

söndag 7 augusti 2011

Förtydligande

Någon gång tidigare i sommar visade jag att jag börjat gräva ner plintar. Jag sa inte vad de skulle vara till. Men nu tänkte jag visa lite av vad som är på gång.
Såhär såg det ut innan.

Det är nämligen 22 betongplintar som ska bära upp ett plank/staket runt fruktträdgården (om man nu vill använda ett lite överambitiöst ord). Där bakom kommer odlingsbäddar, bärbuskar och fruktträd att finnas. Det är inte helt klart men har kommit en bra bit på väg.

För närvarande ser det ut såhär. Inte helt klart.

Det kan kanske tyckas lite märkligt att bygga en "låda" mitt på tomten, men det finns flera anledningar till att jag vill ha den. För det första ska den hålla rådjur och harar borta från mina fruktträd. Det blir ett lite mer skyddat område, framför allt mot vind. Jag kan plantera klängande växter mot väggarna och ha rabatter framför dem.
Här ser man kastanjen till vänster och vitsippedungen bakom.

Eftersom jag har en stor tomt, med en stor gräsyta och ett relativt litet hus, vill jag hitta på sätt att avgränsa och skapa olika "rum". Det måste liksom finnas lite stopp för blicken. På bilden här nedanför ser man knuten på huset och kastanjen skymtar till vänster. Ytan mellan huset och grönsakslandet har minskat, i alla fall luras ögat att tro det. Där i mitten finns de tre locken till trekammarbrunnen och de kan jag inte göra så mycket åt, men jag ska nog hitta på något som kan trolla bort dem lite.

Ja, nu har ni fått se lite av vad som varit på gång här under sommaren. Det kommer att komma mer bilder härifrån så småningom.
Ha en fin kväll!
Related Posts with Thumbnails