lördag 31 augusti 2013

Solhatten som försvann och ordningsamma hantverkare

Solhatten Raspberry Truffle, som jag köpte på Bäckaskog, fick landa i höstrabatten. Med tanke på hur alla zinnior har tagit för sig här var det inte helt enkelt  att hitta en bra plats för den. Det kommer nog att se lite annorlunda ut nästa år. Nu är det nästan svårt att se vad som är vad. Lilla solhatten tittar upp lite förvånat mitt i djungeln. 


Ganska så nära intill står klassiker-solhatten Magnus. Deras färger går kanske inte toppen-bra ihop men jag har inte brytt mig så mycket om sånt i den här rabatten. Fokuset ligger på att det ska vara växter som blommar på sensommar/höst och som drar till sig fjärilar. 


Den här rabatten känner jag mig faktiskt ganska nöjd med, trots att den kom till av en impuls förra hösten. Den har blommat så bra hela sommaren tack vare zinniorna och den är redan ganska tät och utan så mycket synlig jord. 


Det var också höstrabatten som jag valde att skriva om i mitt "vykort från webben" i den här tidningen:


...och taket är redan klart. På en vecka! Allt var snyggt och städat när jag gick ut idag. Det syns knappt att det varit hantverkare här. Det tackade jag extra för när jag pratade med bygg-Conny idag. "Det är vi måna om att det ska vara också. Jag vet ju hur ni snackar sinsemellan." Antar att det var personalrummet i skolan han syftade på. Hans barn går nämligen i skolan där jag jobbar, och han gör mest jobb runt om i byn. Och i byn sprider sig rykten fortare än en löpeld. Imorgon hoppas jag på lite mer fotovänligt väder, så jag kan föreviga huset ur alla tänkbara vinklar. För övrigt blir det nog lite växtflytt imorgon. Har lite växter som behöver ny boplats. 

onsdag 28 augusti 2013

Saker på gång

I måndags kom byggkillarna som skulle göra om mitt tak. Idag hade de kommit såhär långt. Det går i ett rasande tempo. Jag borde ha fotat igår också men glömde liksom bort det. Däremot finns det en hel del "före"-bilder som jag tog i våras. När det hela är klart ska jag visa före-och-efter-bilder ur alla vinklar. 


Att få dit nya, vita vindbrädor kommer att göra susen. Det nya "utskjutet" likaså. Sen skulle bara alla alger på övriga delar av huset bort också, för att matcha. 


Ja, nu vet ni vad som är på gång här hos mig för tillfället. 

söndag 25 augusti 2013

Växtmarknad med lyckad skörd

Idag hade jag en härlig förmiddag på växtmarknaden vid Bäckaskogs slott. I år kom vi (jag och mamma) dit när de öppnade, och det fanns fler växter kvar än tidigare gånger jag varit där. Jag tycker att "skörden" blev ganska god. Två rudbeckior, två rosa riddarsporrar, en fuchsia och en sätt-vitlök. 


Raspberry Truffle

De två rudbeckiorna har förstås hamnat i höstrabatten. Den här ovanför skulle jag nästan kunna köpa enbart för namnets skull. Raspberry Truffle, låter väl lockande? Cheyenne Spirit låter också bra. Två solhattar i lite rödare toner än tidigare, med andra ord. Passar ypperligt ihop med solbruden Moerheim Beauty men kanske lite sämre tillsammans med solhatten Magnus

Cheyenne Spirit

Fuchsian Paula Jane ska inte sitta i någon rabatt utan övervintras, för att nästa sommar, förhoppningsvis, kunna stå i kruka på brunnslocket bredvid skuggrabatten. Förutom lyckade inköp så var det förstås mycket trevligt att träffa ett skönt gäng bloggare igen. "Fröken Grön", "Marinas trädgård", "Välkommen till Millan", "Vardag, trädgård och lite av varje", samt "Livet på Solsidan" fanns på plats. Härligt att se er igen, tjejer! 

Paula Jane

Nu i kväll (vid 21.30!) parkerade en jättestor container på min infart. Imorgon kommer det börja hända stora grejer här. Mer om det en annan dag. 

tisdag 20 augusti 2013

Katt bland hermelinerna

Om man, som jag, matar trädgårdens småfåglar med solrosfrö om vintern, får man räkna med att det kan dyka upp solrosor på lite otippade ställen. I år har pippisarna fixat sensommarblomning i pionrabatten. Där är ju annars mest grönt för tillfället. 



En ensam, ståndaktig blomma mitt i allt. En liten nyckelpiga hade krupit in och gömt sig under solrosens gröna kjolar. Det upptäckte jag när jag kom lite närmre. 


En annan sak som är lite "fel" i trädgården just nu är löjtnantshjärtat i skuggrabatten. Inte för att den har hamnat fel, utan för att den kanske inte brukar blomma i augusti. Det har ju dock sin naturliga förklaring. Jag köpte och planterade den början av sommaren och då var den bara en liten rot från odla. Tänk att de kan växa till sig så bra på en sommar. 

lördag 17 augusti 2013

Fjärilsfägring

Första jobbveckan avklarad och nu vanlig helg igen. En ganska okej lördag vädermässigt, även om det kom några stänk mitt på dagen så jag fick ta in tvätten. Nu på kvällen har det klarnat på himlen och solen skiner varmt, som den bara gör på sensommaren. Det blir ett annat ljus då. 


Förra hösten gjorde jag en höstrabatt eftersom jag kände att jag saknade höstblommande växter i trädgården. Jag fyllde den bland annat med solhattar, som jag förut haft så svårt för. Men de är ju riktiga fjärilsmagneter och det gillar jag. Nu när fjärilarna flockas där på allvar kan jag inte förstå varför jag någonsin varit emot solhattar. Funderar till och med på om jag ska utöka rabatten så att jag kan få in fler. 


Det är första året som jag frösått zinnia också, men garanterat inte sista. De har blommat snällt hela sommaren både i rabatten och i krukor. Ger en verklig färgklick och viker sig inte för varken regn, blåst eller torka. Extremt tåliga och tacksamma, med andra ord. Och fjärilarna och humlorna gillar dem också. 


måndag 12 augusti 2013

Fyra nyanser av...

...mina stockrosor. Som jag skrev i förra inlägget så trodde jag att alla stockrosorna skulle blir ljusrosa. Som den här nedanför. Men så blev det ju inte. 



Riktigt mörk, nästan svart, är den ena. Passar kanske inte jättebra i den här rabatten men ändå så cool. Ska definitivt ta fröer och försöka få den att gå i lila rabatten istället. Ser ni humlan i blomman här nere? Humlorna gillar verkligen dessa stockrosor trots att de är fyllda. 


Den här nyansen (den nedanför) är väldigt lik den jag har sedan tidigare, fast då i enkelblommande variant. 


Den sista nyansen är ett mellanting mellan den mörka och den här ovanför. Påminner väldigt mycket om en bondpion jag har. 

lördag 10 augusti 2013

Ny rosa blomning

Har ägnat lite tid åt fulklippning idag. I trekammarrabatten var det många utblommade rosor som behövde klippas bort. Men det är roligt att se hur något annat tar vid när en blomning tar slut (eller tar en paus). 


Rosorna är kanske inte på topp just nu men då har det kommit stockrosor istället. Dessa frösådde jag förra året men då blommade de förstås inte. Det är en fylld sort som jag trodde, efter att ha tittat i katalogen, skulle bli ljust rosa. Det visar sig dock att de tydligen kan ha vilken färg som helst. Men fyllda är de. Visar andra färgvarianter en annan dag. 


En riktig favorit som jag hade för två somrar sedan är kornvallmo. Jag strösslade ut fröer väldigt sent, i våras på försommaren och nu blommar de. Alla möjliga färgvarianter blir det. Skira och söta. Väl värda att gå ned på knä för. 



Imorgon är det min allra sista sommarlovsdag. Bu-hu. Sommaren har känts lång och kort på samma gång, men tanken på att kliva in i ett svettigt klassrum igen känns inte överdrivet lockande.  

torsdag 8 augusti 2013

Strawberry Candy

Årets perenn 2013 är ju Hemerocallis, dvs. daglilja. Det är en växt som jag inte har speciellt många av i min trädgård. Det finns några ruskor med den där gula riktiga basic-sorten som blommar tidigt på sommaren. Och så finns den här som jag köpte på växtmarknaden på Kjugekull för några vårar sedan. 


Det är en Strawberry Candy och blommar nu för första gången. Den sitter lite inklämd under bolltistlarna i altanrabatten och ska nog få flytta till hösten. Ska bara komma på en bättre plats först. För ovanlighetens skull så är den nästan snyggare på bilden än i verkligheten. Oftast brukar det vara tvärtom, tycker jag. Den är tyvärr lite orangare (hur stavas det?!) i verkligheten. 


Nu ska jag nog stänga av datorn och dra ut alla sladdar för här regnar det och jag hör åska på avstånd. 

söndag 4 augusti 2013

Månadsbild ~ Augusti

Vilken sommar vi har! Dag efter dag med sol och värme. Växterna kanske tar stryk av att det är så torrt, men vad sjutton, hellre det än de regnsomrar vi haft de senaste åren här i Skåne. 


Inte är jag så värst sugen på att sitta inne vid datorn, så därför blir det bara ett kort månadsbildsinlägg. Nu ska jag ut, fortsätta läsa och sörpla iste. Vi ses! 
Related Posts with Thumbnails