torsdag 28 april 2016

Regnig runda

Den senaste veckan har verkligen visat upp skolboksexempel av aprilväder. Det är extra allt och nästan på samma gång dessutom. På tomten går det långsamt nu, tycker jag. Ett tag var det mycket som slog ut och blev grönt, men nu har det stått och stampat ett tag. Inte konstigt, med tanke på temperaturen. 


Eftersom jag ändå var ute för att klippa nässlor till soppa, så passade jag på att ta en liten fotorunda. Men som sagt, inte mycket nytt och inte mycket som var fotovärdigt. Men den lilla självsådda pensén i sprickan mellan plattorna utanför växthuset är söt. Gillar såna saker. Sånt som kommer där det känner för det. Den fanns där förra året också. 


Vita pärlhyacinter i cottagerabatten med extra pärlor på bladen. Den lilla röda gullvivan förtjänar ett bättre foto. Förhoppningsvis kommer fler blommor på den. Då ska jag fota den som jämförelse med de röda jordvivorna. Den här är mycket sötare än de. 

tisdag 26 april 2016

Rosa fluff

Nejlikan är en blomma som jag inte är speciellt förtjust i. Med vissa undantag. Om de sitter som enstaka "utfyllnadsblommor" i en bukett gillar jag dem inte. Om de är många av samma färg tillsammans i en bukett gillar jag dem mycket. Speciellt om de är rosa.  


De här köpte jag på ICA för samma summa som man vanligtvis köper tio tulpaner. Men medan tio tulpaner överlever i en vecka om man har tur, så går dessa in på sin tredje vecka. Det är bra valuta för pengarna. Dessutom har varenda liten knopp slagit ut. Nu står de i mellanrummet på mormors gamla soffbord. Bordet har stått på vinden sedan jag flyttade hit men nu passade det att ta fram det igen. Det är ett Carl Malmsten-bord i ek och nu får det stå tillsammans med mormor fåtölj igen. 


söndag 24 april 2016

Svart guld

Dagar som blir som denna gillar jag. I förmiddags sken solen och jag gav mig på att återställa altanrabatten. En del av den jord som grävdes ur, när grunden till utbyggnaden skulle gjutas, hamnade framför och lite i den gamla altanrabatten. Trappan till altanen är också flyttad någon eller ett par meter åt höger, vilket minskat rabattens längd. 


Runt rabatten låg/ligger stora naturstenar. En stor del av dessa flyttade jag innan grävskopan kom under sensommaren. Jag grävde dessutom upp en del växter som skulle blivit begravda annars. Riddarsporrar, trädgårdsstormhatt och bolltistlar fick stå kvar. 


Eftersom hela marknivån är höjd (med ungefär ett trappsteg) fick jag gräva en ränna för stenarna. De hade hamnat alldeles för högt annars. Sedan placerade jag kantstenarna. Helt utan någon vetenskaplig metod. De fick hamna som de ville, nästan. Lite passning gjorde jag förstås, så att inte vissa hamnade högt och andra lågt. 


Sedan fyllde jag på med kompostjord. Inte för att jag har någon kompost. Men jag har en stor hög som tjänstgör som kompost. I botten av denna hög finns fantastisk kompostjord. Det går att gräva fram nästan hur många skottkärror som helst. 


Det är verkligen makalöst hur lite maskar, gråsuggor, mångfotingar och mikroorganismer kan åstadkomma något liknande. Dessutom ser det så härligt ut med den där svarta jorden. Jag har väldigt sandig jord här hos mig så jordförbättring behövs verkligen. Ska gräva fram ännu mer svart kompost och lägga på andra rabatter. 


Titta bara på denna svarta härlighet!


När jag kände mig någorlunda färdig med rabatten började stora snöflingor att falla. Jag gick in och bakade bullar att stoppa i frysen, och hann till och med klämma in en långfilm samtidigt. En dag helt i min smak! 

lördag 23 april 2016

Mäktiga rötter

Skulle bara gräva upp och flytta några malvor, tänkte jag. Puh, det krävdes stor spade och grep för att få upp dessa. Vilka rötter! På den största plantan fick jag bara upp den del av roten. Undrar just hur långt ner i jorden den sträcker sig. 

Det gick alltså att vara ute utan regnställ i dag, i alla fall fram till klockan fem. Det var till och med riktigt soligt på förmiddagen. En och en halv rabatt hanns med och dessutom har jag plockat upp massor av björkris. De är fina björkarna, men ganska skräpiga på våren innan man kommit igång med gräsklippningen och kör över alla mindre grenar/riskvistar. 

torsdag 21 april 2016

Utslagna backsippor och försvunna backsippor

Den senaste veckan är det så mycket som har börjat slå ut. Och ändå har det inte varit speciellt varmt. De söta, luddiga backsipporna har slagit ut. Jag har den här röd-rosa varianten och den lila. Jag hade vita förut men de verkar ha försvunnit. Jag kan inte hitta dem någonstans i den vita rabatten där de satt. Jag har visserligen grävt om där, och då kan de ha hamnat på en annan plats, men de borde i alla fall synas vid det här laget. 



Snart fredag igen och helg! Tyvärr ska tydligen vädret bli allt annat än bra i helgen. Och jag som tänkt vara ute och fixa. Känns inte så lockande om det är kallt, grått och blåsigt. Men de kan ju ha spått fel. Det har hänt förr...

måndag 18 april 2016

Sammanfattning

Ännu en måndag, och min längsta arbetsdag till ända. Fått i mig lite rester och i väntan på Vem bor här?, som är det enda vettiga på tv idag, sammanfattar jag helgen lite. Ja, lördagen har jag skrivit om, men igår blev det ännu en dag i växthuset. En ganska kall sådan. 


Nu är i alla fall alla luktärtor i jorden. Hoppas de vill växa till sig bra, som de brukar. Jag hade ju tänkt ha färre sorter i år. Det var tanken. Verkligheten är att jag har fler än någonsin. Tolv (!) sorter som sedan ska hitta någonstans att bo ute i trädgården. Jag har förstås en plan för var de ska sitta, men om de kommer att få plats är en helt annan fråga. 


Paprikorna har skolats om och nästan alla fröer har kommit i jorden. Tack vare ett extra bord i köket får jag plats riktigt bra i år. Värre blir det nog när allt ska mellanlanda i växthuset innan det kommer till rabatterna.  


De söta småblommiga penséerna tittar upp från borden ute i växthuset. Gillar alla dessa små sötingar.

lördag 16 april 2016

Sprickfärdigt

Växthuset har fått genomgå en liten ansiktslyftning idag. Alla döda växter, som borde ha fått stå i källaren för att klara vintern, har blivit hivade på komposten. Helt plötsligt fanns det massor av plats över. Men jag vet att det inte dröjer så länge innan en hel del sådder ska trängas här inne och då behövs minsann utrymmet. 


Att vara i växthuset är perfekt såna här dagar. Det känns som att man är ute men samtidigt klarar man sig från kyliga vindar och eventuella regnstänk. Men det har faktiskt varit varmare och lite finare idag än jag befarade att det skulle bli. Runt omkring på tomten finns sådant som bara behöver minsta lilla värme för att slå ut. Ullungrönnen är så nära utslagen som det går att bli. Kastanjen likaså. På båda kan man ana blomställningarna. 




I cottage-rabatten har några olika narcisser tjocka knoppar. Minns inte vad det är för sorter men de kommer alldeles säkert att vara jättefina när de slår ut. 

torsdag 14 april 2016

Total förvirring

Ibland glömmer jag bort saker som jag planterat. Då kan det hända att det dyker upp något i en rabatt som jag inte alls minns. Så är till exempel fallet med denna lila viva. Den sitter i helt rätt rabatt men frågan är när jag satte den där. Förra året? Ingen aning faktiskt. Men det gör ju så mycket. Att vara lite förvirrad har sina fördelar, helt plötsligt har man ju något nytt och oväntat i rabatten. 


Förutom den lila vivan så blommar också doftviolerna i samma rabatt. Ingen av bilderna gör dessa sötheter rättvisa. Både vivan och violen är mycket intensivare i färgen. Kanske skulle det bli bättre om jag fotade dem i solsken...

tisdag 12 april 2016

Rapport från orensade rabatter

Gick en liten tur och kikade i rabatterna nu på eftermiddagen. Det är mycket som är på väg att titta upp. Och det är mycket som knappt syns eftersom jag ännu inte krattat och rensat bort alla löv och döda grenar. Jag hoppas kunna ta tag i det till helgen. Helgen som gick ägnades åt att städa och att börja ställa in saker i köket. Man kan ju tycka att städning inte ska ta hela helgen, men det krävdes en sån där flytta-på-alla-möbler-och-våttorka-minsta-lilla-grej-städning. Det har liksom inte varit någon idé tidigare men nu blev det desto mer att göra. 


Men som sagt, till helgen hoppas jag hinna runt till de rabatter som jag ännu inte ens snuddat vid. I vita rabatten blommar den vita primulan som en tok bland löv och ogräs. I pionrabatten börjar massor av knoppar att titta upp men den rabatten är en sorglig syn just nu. 



I runda rabatten lovar dessa ulltottar att det snart blommar backsippor här. Den fantastiska, mörka julrosen blommar för fullt i samma rabatt. 

onsdag 6 april 2016

Inne i utbyggnaden

Nu är utbyggnaden av mitt hus klart. Köket har därmed blivit dubbelt så stort. Minst. Det är ljuspigmenterat trägolv och trätak. På väggarna satte jag upp tapet förra torsdagen. Ganska stolt att jag klarade det på egen hand. Har aldrig tapetserat med papperstapet förut. Man skulle kanske kunna kalla färgen för äggskalsfärgad. Den skulle ju gå ihop med den gamla tapeten i köket. 



Om man står i köket och tittar ut i utbyggnaden det ut såhär. Intrycket är ljust. Det är hittills bara tomt men jag hoppas kunna flytta in lite saker till helgen. Vill verkligen känna mig lite piggare då. Den där eländiga halsen är fortfarande tämligen eländig. Det mesta är faktiskt lite jobbigt. Jag är glad att mitt klassrum numera ligger på första våningen istället för andra, eftersom jag blir helt andfådd av att gå upp för trappor. 


När köksbordet kommit på plats och jag slår mig ner vid det kommer jag att ha den här utsikten. Tänk er om det högra fönstret inte satts in! Så glad att jag gjorde det. Där ute på altanen kan man se pensétrappan. Den fylldes med penséer i helgen. Jag var på Solhaga och köpte ett stort gäng i samband med att jag hämtade tapeten som ska vara i mellanrummet (gamla matrummet). 


Nu ska jag ge mig i kast med middagen. Tror att det får bli risotto ikväll. Fantasin och matlusten är i botten. Ha det fint! 

lördag 2 april 2016

Det är tålamodsprövande att ha trädgård

Ibland är det något av en prövning att ha trädgård. Man måste vara utrustad med tålamod. Men så, plötsligt en dag, händer det. En av de saker jag väntat länge, länge på är att få se den här julrosen i blom. 


Jag fick den som en liten planta för några år sedan av en trädgårds- och bloggvän (du vet vem du är). Hos henne självsår den sig glatt och hon sa att den var så gott som svart. I flera år nu har jag tittat på de där bladen som kommit varje år, letat efter en endaste liten knopp men inte få se någon. Men så plötsligt häromdagen fick jag syn på något vinröd-svart som stack upp ur jorden. En kraftig stängel med inte mindre än tre knoppar på. 


I torsdags hade den kommit såhär långt... 



...och idag har den slagit ut lite mer. Helt fantastiskt hur naturen kan göra en blomma som nästan är svart. Äntligen har min önskan om något annat än en vit julros slagit in. Nu väntar jag bara på att få se rosen och vaxklockan som jag fått av samma "trädgårdstok" i blom. Vaxklockan hade knoppar förra året men de blev uppätna innan de slog ut. 


 
Related Posts with Thumbnails