söndag 10 september 2017

Trädgårdssäsongens sista stora projekt

Ett beslut som mognat fram under sommaren är att ta bort min vita rabatt på framsidan. Det var den första ö-plantering jag gjorde här på tomten och den har funnits sedan våren 2010. Men de senaste året har den varit ett sorgebarn. Jag gjorde ett tappert försök att förnya den för några höstar sedan. Grävde upp allt. Rensade otroligt grundligt. Gödslade. Planterade om och kompletterade med nya växter. Inte hjälpte det.


Det har varit otroligt svårrensat med massor av kvickrot och annat som väver sig in bland perennerna. De planterade växterna har vuxit dåligt och blommat ännu sämre. Det var fint andra sommaren. De här bilderna är tagna då. I juli. 


Nu kommer alltså den här rabatten/planteringen att försvinna. Självklart kommer jag att ta tillvara på växterna. De ska få nya chanser på andra sidan huset i cottage-rabatten bland annat. En del kommer säkert att få bo i kruka tills jag vet var jag ska placera dem. 


Det mesta av lökarna kommer att få stanna i jorden. De har för det mesta blommat på ganska fint om vårarna. Framför allt narcissen Thalia har alltid blommat bra här. Sedan ska jag sätta lite buskar för att fylla ut platsen med större/yvigare/högre växtlighet. Ska absolut sätta några vidjehortensia Annabelle. Det finns en vid staketet och den blommar otroligt fint varje sommar, så den verkar trivas. Ska undersöka vad som mer kan trivas i detta ganska skuggiga läge. 




Rosen Winchester Cathedral har kämpat på tappert varje sommar men det var länge sedan den blommade så här överdådigt. Om den får flytta till den soligare sidan av huset där jag har alla mina andra rosor ska den förhoppningsvis repa sig igen. 


Det här flyttningsprojektet ska jag ägna mig åt i höst, fram till trädgårdssäsongen är slut. Idag har jag börjat flytta en del växter på baksidan för att göra plats. Nostalgie-rosen har flyttat till röda rabatten vid brunnarna. Pegasus och A Shropshire Lad har flyttats och ersatt Nostalgie i rosenrabatten. De stod i den skuggigare delen av rosenrabatten och nu får de soligare. De kommer förhoppningsvis att må bättre, och dessutom gör de plats för två dagliljor som står i cottage-rabatten men har fel färg och kommer passa bättre tillsammans med rosorna. Sedan ska de vita dagliljorna från vita rabatten och Winchester Cathedral ta deras gamla plats. Ja, det ska nog gå att hålla sig sysselsatt!

1 kommentar:

Merja sa...

Fina rosor!Jag har också en rabatt där kvickrot och annat har fått fäste...men den tar jag inte tag i än. Ska försöka göra klart mer runt växthus området innan säsongen är över.
Lycka till med ditt arbete!

Related Posts with Thumbnails