onsdag 31 december 2014

Året som gick ~ En trädgårdssammanfattning

Som vanligt har jag gjort små collage av bilder för att sammanfatta året i trädgården. 


Januari-Mars: En kombination av vind och snöfall bildade häftiga "skulpturer" bakom planket i januari. Men annars var det inte mycket snö som föll. Redan i februari började krokusarna titta upp och i början av mars var de fullt utslagna. I mars kom det också hit en grävskopa och planade ut marken på några ställen, grävde igen på andra och förberedde för växthuset. Innan månaden var slut hade jag jämnat ut och hunnit förbereda en rosenrabatt. 


April-Juni: April bjöd på en del fina promenader och massor av blomning. Mycket blommade för första gången nu under våren och försommaren, t ex. hundtandsliljan, den gula buskpionen, rosen Aïcha och vallmon Patty´s Plum. Jag planterade en katsura, gula rabatten och sydplanteringen blev färdiga. Äppelträdet blommade med massor av söta vit-rosa blommor och jag började hoppas på att få mer än två äpplen på hela trädet, vilket var det tidigare rekordet. En regnig dag i slutet av juni åkte vi på trädgårdsbesök nere på Österlen (Tusen trädgårdar).


Juli-September: Vi besökte rosdagarna på Fredriksdal och det var det första riktigt varma dagen. Sedan fortsatte sommaren i verkligen i solens och värmens tecken. Pappa hjälpte mig att sätta upp växthuset. Det blev en riktig utmaning eftersom värmen många dagar omöjliggjorde arbete på sydsidan. Det blev många pauser i skugga och i hängmattan som äntligen hade kommit på plats. Den nya rosenrabatten fortsatte att leverera den ena gul-aprikos-orangea blomman efter den andra. Olika dagliljor blommade, till min stora glädje, för första gången. När hösten närmade sig fanns det rekordmycket Karl Johan-svamp i skogen, massor av äpplen på mitt lilla träd (så mycket att en gren knäcktes) och jag anlade en ny rabatt. 


Oktober-December: Hösten bjöd på sprakande färger och mycket både regnigt och grått väder. Precis som jag hoppats fick sydplanteringens växter de vackraste färgerna tillsammans med katsuran. Vissa saker började blomma alldeles för tidigt (eller för sent?) och rosorna gav inte upp förrän i december. De sista dagarna på året blev det kallare och frostigare. Det liknade till och med vinter! Nu återstår att se vad 2015 kommer att bjuda på när det gäller väder, trädgård och blomning. 

Gott Nytt År! 

3 kommentarer:

Marina sa...

Bra med collage för att få med fler bilder.
Ja, vilken sommar det varv. Vi målade ju huset och jag fattar inte att maken klarade att stå där i solen så pass mycket som han gjorde. Jag är mycket mer värmekänslig än han, helt klart.

Idag är det grått och milt igen men det var fint den lilla kylan och det lilla frostiga vi fick för ett par dagar sedan.

Jag tänker mig att bjuda hit igen som förra januari. Vad tror du om det?

Kram och Gott Nytt År!

Nora sa...

Vilka fina collage du har gjort! Önskar dig ett gott slut och gott nytt år!
Kram Nora

Fröken Grön sa...

En härlig årsredovisning!
Och tänk så härligt 2015 kommer bli, med ditt nya växthus och allt. Ser verkligen fram emot att få följa dig på den "resan".
Gott nytt år! Hoppas vi får tillfälle att ses även under 2015!
/Anna-Karin

Related Posts with Thumbnails