torsdag 3 september 2015

Efter en säsong

Förra hösten bestämde jag mig för att göra en ny rabatt. Nära vardagsrumsfönstret och nära trekammarrabatten på baksidan. Det skulle bli en rabatt för fler rosor, i pastellfärger och med lite huller-om-buller-plantering av växterna. En sorts mormors- eller cottage garden-rabatt, var tanken.


Nu har cottage-rabatten funnits i nästan ett år och med tanke på den tämligen miserabla jord som finns i den, så tycker jag att den har skött sig exemplariskt. Det är fortfarande en hel del tom jord men det mesta verkar växa på bra. Rosorna har skött sig bra och jag har nog aldrig haft så fina, och så många, luktärtor som i år. 


För att fylla ut, och för att leva upp lite bättre till cottage garden-tanken, så är massor av ettåringar planterade mellan perennerna. Vissa drog jag upp inomhus och i växthuset, andra fröer spreds direkt på plats. 


En av de "strösslade" växterna är den rosa blåklinten. Den har flera olika färgkombinationer, från mer cerise till nästan helt vitt. Jag låter dessa gå i frö och förhoppningsvis kommer de åter nästa år. Den ljusgula grek-vädden köpte jag på Bäckaskogs trädgårdsdag i söndags. Den är lite mer gul än vad som syns på bilden. Luktärtorna har, som sagt, varit superfina i år. Dessutom har jag planterat dem efter ett visst system i år och noterad vad som varit bra eller mindre bra med varje sort. Mer om det i ett senare inlägg. På bilden här nedanför är det i alla fall en av Mollie Rilestones ljuva blommor. 


Jag köpte ju klematisen Yukikomachi på Bäckaskog också. Den blommar, trots att det egentligen är en tidig-blommande sort. Det sitter ytterligare två små klena exemplar av klematis i samma klätterställning. På den översta bilden syns förresten det nya rostornet. 

3 kommentarer:

Tittis trädgård sa...

Oh, jag älskar såna romantiska lite rufsiga rabatter. Så fint! Den rosa blåklinten var förtjusande, den måste jag prova nästa år/ Titti

Jord under naglarna sa...

Vilken härlig rabatt du har skapat! Gillar den rosa blåklinten lite extra.
Trevlig helg!

Fröken Grön sa...

Trevligt att vi sprang på varandra på Bäckaskog! En fin liten tradition, det där.
Ditt rostorn blev toppen i "cottage"-rabatten. Och sicken rabatt, sen! Ljuuuvlig!

Må så gott!

Related Posts with Thumbnails