måndag 22 oktober 2012

Förberedelser och planer

En stor del av gårdagen tillbringades utomhus. Det var dags att förbereda trädgården inför vintern. Vi fick två rejäla frostnätter förrförra veckan som helt tog knäcken på allt vad sommarblommor hette. Mina fuchsior som blommade helt överdådigt blev bruna och flitiga lisan låg som slemmig, grön spagetti i blomlådorna. En sorglig syn. Fuchsiorna är numera nedklippta och inflyttade i källaren, tillsammans med pelargoner, vattenpump och frostkänslig målarfärg. Det enda som återstår att fixa nu, är burar till alla nyplanterade rosor. Vill ju inte att de ska bli mer nedgnagda än de redan är. 


Nu undrar ni kanske varför jag visar dessa lite grå och bruna bilder. Det beror på att det här är platsen där jag tänker mig en del små förändringar nästa år. Längst därbak i bilden ovan, syns min dunge. Där är det helt fullt av vitsippor på våren. Framför dungen, det som ser grått ut på bilderna, har det växt uteslutande brännässlor och kirskål. Den ytan har jag slagit och ska jämna till lite bättre till våren, sedan ska den klippas med gräsklipparen och bli gräsmatta. Det är synd att man inte ska se dungens träd ordentligt på grund av de manshöga nässlorna. 


Längs med plankets skuggsida har jag tänkt mig en skuggrabatt. Har inte bestämt mig för några speciella växter, de ska bara tåla skugga. Jag har flyttat ett litet lärkskott till utkanten av dungen och jag hoppas det tar sig. Det är där vid den vita pinnen i högerkanten nedan. Till vänster om det, mitt i bilden, finns en stor fläder som brukar blomma fint. Den ser inte så stor ut på bilden, men det är den. Under kastanjen ligger just nu tusentals kastanjer. Snygga på nära håll men lite skräpiga på längre avstånd. 


Bakom planket har jag satt ett körsbärsträd. Jag hoppas att det ska växa till sig bra i vinter, knopparna är redan redo för våren. Undrar just om man kan få bär redan första året på ett körsbärsträd. 


Hoppas att ni haft en fin helg. Kram!

8 kommentarer:

Nyanser av vitt sa...

Tack Karin. Visst behöver det lysas upp lite i mörkret. Vad duktig du är som pysslar om din trädgård. Sköt om dig
Kram Agneta

Jessica sa...

Hoppas vi för följa denna förändring! Spännande! Önskar jag hade så många kastanjer!

Hem och Harmoni Marie sa...

Kul att höra din planer för nästa år. Jag tappade helt lusten till trädgården efter all regnande och vi har en del kvar att göra innan vintern så jag hoppas att lusten kommer tillbaka lite.
Dina planer låter fina så jag hoppas att få se lite av dem nästa år.

Kram Marie

Marina sa...

Spännande med planer för kommande säsong. Det är nu man tänker bra.
DU har ju så stor och härlig trädgård med många möjligheter.

Kram

Rosor och ruiner sa...

'hihi' det var en bra beskrivning på en frosttagen Flitig Lisa! Stämmer så bra. Kul med planer för nästa säsong!

Nora sa...

Spännande med nya planer, hoppas du "redovisar" här på bloggen sen ;)

Skuggrabatter gillar jag. Och det finns ju så många vackra växter som trivs i skugga.

Ha en fin tisdag!

Kram!

Livet på solsidan sa...

Det låter som en genomtänkt plan. Kan tro att det är fint i dungen när vitsippehavet blommar!

Det verkar som att det ska bli fler frostnätter senare i veckan. Ischh. Jag måste försöka få tummarna ur och linda in olivträden. Det tar ju inte många minuter, men du vet hur det är (antar jag)... Vissa saker blir liksom aldrig av. Suck ;)

Kram Tamara

Livet på solsidan sa...

Det låter som en genomtänkt plan. Kan tro att det är fint i dungen när vitsippehavet blommar!

Det verkar som att det ska bli fler frostnätter senare i veckan. Ischh. Jag måste försöka få tummarna ur och linda in olivträden. Det tar ju inte många minuter, men du vet hur det är (antar jag)... Vissa saker blir liksom aldrig av. Suck ;)

Kram Tamara

Related Posts with Thumbnails