söndag 22 juni 2014

Om "den där obehagliga kvällssolen"

Visst är det något speciellt med kvällsljuset på sommaren? Jag är väldigt förtjust i kvällsljus och speciellt att fota i det. I min familj skojar vi alltid om kvällsljuset och om när solen står lågt på himlen. Vi gillar det allihop, men det hör till att säga: "Nej, usch inte kvällsljus och den där obehagliga kvällssolen som sticker i ögonen". Det beror på min mormor. Hon var soldyrkare i vanliga fall, men kvällssolen var inte bra. I själva verket var det nog en ursäkt eller ett sätt att inte vara avundsjuk på grannarna som hade kvällssol på sin veranda, eftersom vi inte hade någon kvällssol på vår tomt på landet. 


Men jag gillar, som sagt, kvällsljuset. Katsuran som jag satte i våras gör sig bra i det ljuset. De första toppbladen torkade ut men nu har den piggat på sig. De nya bladen är extra röda, nästan kopparfärgade i kvällssolen.  


Den mörka flädern Black Beauty blommar äntligen, efter många år. Inte helt lätt att fota blommorna så att de blir skarpa. Men bladen blir i alla fall bra. 


Jag har väntat länge (vi pratar år) på att flädern skulle blomma men det finns en buske som jag har väntat ännu längre på. Nämligen doftschersminen. Den var det allra första som jag flyttade här på tomten. Den stod dumt till, alldeles för nära altanen för att jag skulle kunna göra altanrabatten, och därför fick den flytta. Men sedan har den inte velat blomma en endaste gång. Till slut har jag tydligen fjäskat tillräckligt för den med föryngring och gödning för att den skulle belöna mig med några få blommor. Inget överdåd precis men jag är jätteglad ändå. Doften är något alldeles extra. 


5 kommentarer:

Marina sa...

Doftschersminens doft är alldeles alldeles underbar. Jag bara älskar den. Härligt att den äntligen blommar hos dig.

Din fläder ser ut att vara mörkare i blomman än min men så heter de ju inte riktigt samma sak heller.

Här har vi betydligt mer morgonljus än kvällsljus så det är nog därför jag hellre fotar på morgonen. Dessutom är jag ju morgonmänniska. På kvällarna skuggar grannens träd en hel del men jag gillar absolut ljuset egentligen.

Ha en fin måndag!
Kram

PS. Jag har inte riktigt bestämt om jag ska till någon trädgård eller ej till helgen. Beror på vädret om och vart jag åker i så fall.

Rost och rädisor sa...

Hoppas det blir så vackra blommor på min mörka fläder också.
Tavi och lov för kvällsljuset. Det är en gåva till fotografen.
Ha det fint
Anette

Rosor och ruiner sa...

Ja, kvällsljuset är inte dumt! Nu i juni är kvällarna ljuvliga, man vill inte gå in, det är nästan magiskt!

Kram Gunilla

Poppys trädgårdsblogg sa...

Skönt att höra att fler har fläderbuskar som tar tid på sig. Jag har nästan börjat ge upp hoppet om min blodröda fläder som stått och stampat i samma minimala storlek i två-tre år (plus att den frusit tillbaka och att haren ätit på den). Hoppas den får så vackra blommor som din har. Katsura är ett önsketräd för mig. Förr eller senare ska jag köpa ett.

Tittis trädgård sa...

Älskar också kvällsljuset! Igår höll jag på och rensade rabatterna till klockan 22:30. Hade inte en tanke på att klockan var så mycket. Jag visste inte att doftschersminen var så kinkig, här blommar de överdådigt utan att jag gör någonting alls. Det är jag väldigt tacksam för, för den är alldeles underbar, den där doften./ Kram Titti

Related Posts with Thumbnails