torsdag 19 juni 2014

Vad är egentligen lila? Och märkliga skådespel...

Det är svårt, det där med färger. När jag byggde planket bestämde jag mig snabbt för att jag ville ha lila- och silvertonade växter i rabatterna framför. Nu när rabatterna har några år på nacken har det visat sig att det där med lila inte är det lättaste. För vad är egentligen lila? 


Ja, det är ju förstås en blandning av de två primärfärgerna rött och blått. Problemet är ju bara att det kan bli väldigt olika beroende på hur mycket av varje man blandar i. När man dessutom köper en hel del växter utan att de blommar, får man ju gå på plantskolans beskrivning av färgen. Det här har hur som helst medfört att denna lila rabatt innehåller växter som går från lila-cerise till violett, gredelin till mörkt svartlila och olika blå toner. Det är ju inget som skär sig eller egentligen inte passar ihop, men det ser inte ut som det gjorde i mitt huvud när jag planerade rabatten. 

Patty´s Plum har väldigt mycket rött i sig. 

Irisarna går från ljus- till mörkblått. 


Den här alliumen är verkligen lila, och dessutom silvrig.  

Lavendeln som snart kommer att blomma är väl lila, eller?

När man bor på landet bjuds man ibland på lite märkliga skådespel. Igår när jag tog ett varv innan middagen fick jag se ett annorlunda sådant. På fältet (som de just slagit gräset på) bredvid min tomt lufsade en stor rödgrå räv omkring. Den letade väl efter sorkar och annat, men det är inte så vanligt att de springer omkring på öppna fält mitt i solskenet på dagen. Efter en liten stund kom rådjuret som jag sett flera gånger den senaste veckan. Rådjuret stirrade på räven och såg ut att tänka: "vad tusan gör du på mitt fält?". Tydligen blev rådjuret tillräckligt irriterad på räven för att sätta igång att jag den. De sprang flera varv i åttor runt fältet, räven först och rådjuret precis efter, innan räven till slut dök in i skogen och försvann. Då kom rådjuret triumferande tillbaka och spatserade runt på fältet i ensamt majestät. Jag önskar att jag hade haft kameran med mig så jag hade kunnat filma det hela, men så lyckligt var det inte. 

1 kommentar:

Marina sa...

Ja, det där med färger och nyanser... Inte så lätt att veta hur färgen kommer bli när man köper en växt som inte är i blom.
Jag stod nu precis och tittade på mina ettåriga vallmo som är, ja, vad har de för färg? Lila? Plommon? Jag vet inte. De är fina oavsett.

Så spännande med räven och rådjuren. Det är härligt att bo på landet.

Kram o trevlig midsommar!

Related Posts with Thumbnails