söndag 7 september 2014

Blomman som alltid får mig att tänka på mormor

På lantstället, där min mormor tillbringade sina somrar, fanns när jag var liten inte så mycket till trädgård. Lite perenner i en rabatt och en del buskar, men annars mest ormbunkar, blåbärsris och hassel. En sak som dock alltid fanns så var det krasse. Mormor petade alltid ner frön intill uteplatsen under plasttaket. Jag tror inte att hon köpte några frön men jag kommer ihåg att det alltid låg gröna fröer på tork i köksfönstret. 


Därför är krasse så starkt förknippat med mormor för mig. I år pillade jag ner lite krassefröer i jorden och de har blommat ett bra tag nu. Det fina med krasse-mixar är att man får lite olika färger och kombinationer på blommorna.


Idag har jag mest fnulat runt och gjort lite här och lite där, utan något speciellt mål i sikte. Några växter har kommit i jorden, någon har blivit uppgrävd och förpassad till kruka, för att vid senare tillfälle få komma i jorden på nytt ställe. Det ena leder till det andra, som det så ofta är i trädgården. 


På förmiddagen var det fint och soligt. På eftermiddagen regnade det. Då passade det bra att måla väggen inne i växthuset. Så det blev hästhoppning via Radiosporten istället för på tv. Jag har ofta P4 i öronen på helgerna. Det är ett bra sällskap när man trädgårderar. Men ibland vill man förstås bara ha tyst och lyssna på fågelsång. Ett annat härligt ljud som ofta hörs här hos mig är klipp-kloppet av hovar. Idag kom det en man som ledde en rejäl arbetshäst förbi mitt hus. I släptåg hade de hästens föl. Den gick några steg bakom och skuttade till ibland. Så söt! Det finns nog knappt något sötare än hästföl, speciellt till arbetshästar. 

5 kommentarer:

Jord under naglarna sa...

Visst är de här minnena härliga! Borstnejlikor är ett trädgårdsminne jag har från mormor. Hon skickade alltid med oss en sån bukett när vi skulle därifrån. :)

Millan sa...

Violer förknippar jag med min mormor och precis som du planterar jag många sådana.
Krassen är fin, den lyser upp så.

Ha det gott
Kram

Nora sa...

Jag tänker på Blåsippor, Gladioler, Klätterhortensia och Kaprifol när jag tänker på mina morföräldrar. Blommor kan precis som dofter och ljud verkligen framkalla minnen.
Kram!

Rost och rädisor sa...

Jag har också barndomsminnen med krasse. Mamma odlade dem på ett stort klippblock och de bildade långa lianer och täckte näst hela klippan.
Den sista blomman ser verkligen speciell ut.
Anette

Marina sa...

Att minnas genom blommor är ett bra sätt tycker jag. Min mormor hade många sorters blommor. Både perenner och ettåringar. Jag har flera av hennes perenner här nu. Farmor hade aklejor och älskade liljekonvaljer.

Det kom aldrig något regn här i går på dagen men i natt regnade det.

Kram

Related Posts with Thumbnails