lördag 18 oktober 2014

Vart ska de få flytta måntro?

Hortensior är en växt/buske/blomma som jag gillar väldigt mycket. Tyvärr verkar de inte tycka så mycket om att bo här hos mig. Jo, vipphortesian Annabelle blommar fantastiskt varje sommar men de övriga är inte lika villiga. Jag tror att det var samma år som jag planterade Annabelle som jag också satte Endless Summer alldeles intill. Och medan den ena blommar snällt varje år, har den andra bara blommat en gång efter att den planterades. 

Den blommade i blått när jag köpte den och året efter gick blomningen också åt det blå-lila hållet, om än betydligt blekare. Men det gör mig ingenting, den får gärna gå över emot rosa också, bara den blommar. 
Vid och i pionrabatten satte jag två andra hortensior, en Libelle och en Twist and Shout. Dessa två har jag inte sett några blommor på sedan dess. Bladen på Twist and Shout blir vackra om hösten men några blommor har jag inte sett. Libelle fick flytta en liten bit i våras för att slippa konkurrera med en massa gräs, men inte har hon blommat för det inte. Nu funderar jag på om jag skulle ta också flytta alla dessa buskar till ett och samma ställe, där de förhoppningsvis kan trivas bättre. Frågan är ju bara var denna nya, bättre plats kan vara. Om ni har hortensior som blommar, var växer de och i vilken jord har ni dem? Tar tacksamt emot tips, om det finns någon som har något. Jag skulle ju så gärna vilja ha blommande hortensior, speciellt eftersom de är perfekt material till kransar också. 
Syrénhortensian blommar lite grann men är inget praktexemplar den heller. Den kommer nog dock få stå kvar. Jag klurar vidare på placeringen av de övriga.

Ha en fin lördagskväll!

5 kommentarer:

Fröken Grön sa...

Jag köpte min första hortensia när vi var på Bäckaskog förra året, och det gav mig mersmak att köpa två till. De båda syrénhortensiorna har blommat fint i höst, trots omplantering ganska sent under sommaren. Jag har ingen speciell jord, utan har grävt ner dem lite i halvskugga under päronträdet. Under sommaren planterade jag en "Hot Chocolate" med brunlila blad, men den hann inte ta sig så mycket i värmen. Någon ynka blomma blev det iallafall. Hoppas på nästa år, när de hunnit rota sig lite mer.

Ha en fortsatt skön helg!

Marina sa...

Jag gillar hortensior mycket!
Min Early sensation står på södersidan men ett par stora träd gör att det blir halvskugga där. Jorden där är lite torrare än i resten av trädgården tycker jag, Lite sämre kvalité på hela södersidan inbillar jag mig. Bet inte varför. Jag tillför aldrig något. Den mår bra. Blommar fint men växer inte så mycket. Den ska kanske inte det heller? Jag har faktiskt dålig koll på dess storlek.
Syrenhortensian har fått flytta flera gånger. den har stått illa inklämd flera gånger. Nu står den i utekökets rabatt, blommar som aldrig förr och är bara SÅ fin. Där är bara morgonsol under tidiga våren och sen igen när solen står lägre. Under sommaren är där tidig morgonsol och sen kommer den igen på eftermiddagen. Jorden där är mycket kraftigare än på södersidan känns det som. Det är alltså norrsidan vi pratar om nu.
I samma rabatt står en "vanlig" trädgårdshortensia. Fick den av en gammal tant för bortåt 15 år sedan. Den är cerise i början av sin blomning och blir sen mattare i färgen och finare enligt mig.

Jag har två Annabelle. En på östsidan i höstrabatten. Ganska mycket sol men lite skugga också. Den står nära päronträdet så där blir lätt torrt. Jorden är ungefär samma lätta lerjord som på norrsidan.
Den andra Annabelle står vid planket mot vägen, på västsidan alltså. Den trivs inte alls efter flytten dit för två (?) år sedan. Klen är ett bra ord för att beskriva den. Tidigare stod den nära huset och mådde jättebra. Fattar faktiskt inte vad som är fel nu.
Man kan nog summera detta med att jag har mina olika hortensior i olika väderstreck och i något olika jordmån, tillför i princip aldrig något och alla mår bra utom Annabelle vid planket.

Kramar

Nora sa...

Jag har bara två Hortensior. Den ena är en 'Annabelle' som står i en våtbädd med sur jord. Läget är halvskuggigt. Den verkar trivas bra med det och blommar jättefint. Min andra Hortensia vet jag inte namnet på (men den påminner om 'Endless Summer'). Den har jag tagit som stickling från min mammas trädgård. Hennes planta står i sur jord, min står i halvskuggigt läge och lerjord uppblandad med torv och den blommar i rosa istället för blått som mammas gör. Sticklingen tog jag för två år sedan och den blommade för första gången i år. Lycka till med dina Hortensior - hoppas de repar sig!
Kram!

Rost och rädisor sa...

Kan tyvärr inte hjälpa dig med planteringstips för här är det inte hortensiaklimat. De fryser alltid innan midsommar och så har den blomningen gått åt skogen.

Hoppas du hittar rätta stället.
Kram Anette

Hanna sa...

fina bilder

Related Posts with Thumbnails